Wie zijn wij?

Wij zijn Maureen en Roel en we zijn na vele omzwervingen beland in het dorp Leersum op de Utrechtse Heuvelrug. We wonen er al enige jaren met veel plezier met onze twee kinderen en drie honden. De uitgestrekte bossen en heidevelden in de omgeving doen ons een beetje denken aan de Afrikaanse savanne, waar we een deel van ons leven gewoond hebben.

Het is ook in Afrika waar we zo’n 16 jaar geleden in het bezit kwamen van onze eerste en tweede Rhodesian Ridgeback, Oscar en Pippi. Sindsdien zijn we verknocht geraakt aan dit ras.

Het eigenwijze karakter past bij ons. Rhodesian Ridgebacks blijven ons ook boeien; het blijft fascinerend dat ze binnenshuis zo aanhankelijk zijn, het liefst op schoot kruipen en liever lui dan moe zijn, en dat ze buitenshuis hun geweldig atletisch vermogen tonen door gekke sprongen te maken en zo snel als een haas door de grasvelden te spurten (en als je niet oplet ook achter die haas aan gaan…hun jachtinstinct is niet te onderschatten). Ook het feit dat de Rhodesian Ridgeback zo’n goed uithoudingsvermogen en een korte vacht heeft zijn voor ons pluspunten, passend bij onze levensstijl: Oscar liep bijvoorbeeld onder alle weersomstandigheden met Maureen mee hard, dwars door Kampala, en door de moerassige buitenwijken, tot wel meer dan 20 kilometer.

Oscar is met ons mee naar Nederland gekomen. Voor Pippi hebben we destijds in Uganda een goed nieuw thuis gevonden. Toen Oscar in 2010 overleed hebben we niet lang na hoeven denken om weer een Rhodesian Ridgeback pup in huis te halen.

Deze pup, Pancho, is uitgegroeid tot een geweldig lieve hond. Met haar zijn we begonnen met canicrossen, een erg leuke sport waar de hond ook erg van geniet. Om het mogelijk te maken dat onze dochter ook zelfstandig aan canicross kon doen is er in 2012 een hond bijgekomen: Kaya, een kruising Hollandse herder en Vizsla. En in 2014 kwam Tika op ons pad, onze derde hond: opnieuw een Rhodesian Ridgeback. Tika is een lief, ondeugend en gezond teefje waar we eind 2016 ons eerste nestje mee hadden, in mei 2019 een tweede nestje en in augustus 2020 een derde (en laatste) nestje. Ondertussen kregen we er een speciaal voor de sledehondensport gefokte hond bij, Summer, en hebben we Pancho in mei 2019 helaas (veel te vroeg) moeten laten inslapen en is Kaya verdrietig genoeg in juli 2020 (ook veel te vroeg) overleden. Van het derde nestje van Tika hebben we een pup gehouden; Chadi of the Lion teasers. Met Chadi verwachten we in 2024 haar eerste nestje (D-nest). We stellen onze huidige roedel (Tika, Summer en Chadi) graag aan u voor op deze website onder ‘Onze honden’.

Visie en Fokdoel

Ons doel is het voorbrengen van gezonde (zowel mentaal als fysiek) en vitale Rhodesian Ridgebacks, die blij door het leven gaan en als geliefd gezinslid opgroeien. We streven naar honden met de typische Rhodesian Ridgeback kenmerken, waarbij we de nadruk leggen op een stabiel, vriendelijk karakter, atletische bouw en een grootte die past bij het oorspronkelijke gebruiksdoel (d.w.z. niet te groot; als de hond te groot wordt kan hij gemakkelijk te log en te zwaar worden, wat naar ons idee ten koste kan gaan van de behendigheid van de hond). Maar bovenal is het fokken van gezonde Rhodesian Ridgebacks en de instandhouding van een gezond ras onze motivatie. We geven hier invulling aan o.a. door zowel de moederhond als de vaderhond op gezondheid en erfelijke aandoeningen te laten checken en door te letten op verwantschap bij het maken van de keuze voor de combinatie van teef en reu.

We volgen het Verenigingsfokregelement van de Rhodesian Ridgeback Club Nederland (de officiële rasvereniging van de Rhodesian Ridgeback) en onderschrijven het Fairfok plan van de Raad van Beheer.

We vinden het belangrijk dat onze puppies een goed onderkomen krijgen bij mensen met een actieve leefstijl, zodat de honden de beweging krijgen die ze nodig hebben.

De perfecte match? Bent u klaar voor de volgende stap in uw (gezins)leven ?

Wij vinden de Rhodesian Ridgeback een fantastisch ras. Maar de Ridgeback moet wel bij je passen. Voordat je een pup in huis haalt is het belangrijk om goed na te gaan of dat werkelijk zo is. Op de pagina ‘De Rhodesian Ridgeback’ heeft u wat kunnen lezen over het oorspronkelijke gebruiksdoel en de karaktereigenschappen van deze honden. Dit is niet genoeg! We raden u sterk aan om u echt te verdiepen in wat het inhoudt om een Rhodesian Ridgeback in huis te halen en om eerlijk te zijn naar uzelf over wat u zo’n hond kunt bieden. U kunt ons uiteraard bellen of mailen als u vragen hebt over het houden van een Rhodesian Ridgeback, maar ga ook zeker een keer kijken bij een show of bij activiteiten die bijvoorbeeld de Rhodesian Ridgeback Club Nederland (RRCN) organiseert.

Als u ‘er uit bent’ en zeker weet dat u een Rhodesian Ridgeback pup wil aanschaffen, dan bent u uiteraard bij ons van harte welkom en kunt u zich aanmelden voor een pup. We plannen graag eerst een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek beslissen we samen of u (geheel vrijblijvend) op onze wachtlijst kunt en wilt komen. Deze wachtlijst is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets. Zodra er nieuws is over een nestje zullen we degenen op de wachtlijst informeren. U ontvangt indien gewenst leuke updates; van het wel en wee van het teefje tijdens de dracht, van de geboorte en de periode erna. U kunt na de geboorte bij de pups komen kijken vanaf het moment dat ze vier weken oud zijn. Voor die tijd gunnen we ze vooral rust; ze zullen in deze eerste vier weken binnen ons gezin goed gesocialiseerd worden. De pups groeien op in onze huiskamer en wennen zodoende aan mensen, kinderen, vreemde geluiden en geuren.

U krijgt van ons bij uw eerste puppy-bezoek een informatiepakket mee (met o.a. informatie over de Rhodesian Ridgeback, de verzorging, voeding, socialisatie en mogelijke ziektes).

We zullen ons uiterste best doen voor een goede match; omdat wij de pup dag en nacht meemaken en de karakters leren kennen, komen we er gauw genoeg achter welke pup het beste bij welke nieuwe eigenaar past. De verschillen in karakter tussen de pups zullen rond de 7 weken goed merkbaar zijn, dus de match zal rond die periode gemaakt worden. Uw voorkeur wordt hierin uiteraard meegewogen.

We geven de pups mee naar huis vanaf 8 weken. Dan begint hun blije nieuwe leventje misschien wel bij u als nieuwe eigenaar. Ook hierna blijven wij in contact en bieden advies en ondersteuning voor alle (moeilijke) periodes.

Kennel registratie & Opleidingen

Onze kennel staat geregistreerd bij de Raad van Beheer onder nummer 269422 (Of the Lion teasers, affix) en uiteraard bij de RVO (UBN). Wij maken gebruik van diverse technieken uit kwaliteitsmanagement en wetenschappelijke onderzoeken worden ingezet in ons streven naar continue verbetering. Maureen beschikt over de volgende opleidingen: RRCN Fokkerscursus, Voortgezette Kynologische Kennis (VKK) Diploma (Raad van Beheer) en studeert op dit moment voor E&B (Exterieur en Bewegingsleer) van de Raad van Beheer.